Facebook Instagram Youtube
Inspiracje

Tarta z serem kozim wędzonym i winogronami!

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub przekąskę na spotkanie
z najbliższymi? Koniecznie wypróbuj wyjątkowego połączenie wyrazistego sera Goat Farm z winogronami!

Składniki

  • – 1 opakowanie wędzonego sera koziego Goat Farm w plastrach
  • – 1 płat ciasta francuskiego
  • – 2 nieduże pomidory
  • – 1 mniejsza kiść winogron
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 1 łyżeczka miodu
  • – 2-3 gałązki tymianku
  • – 1/2 małej czerwonej cebuli
  • – sól, pieprz
  • – odrobina miodu i kilka orzechów włoskich do podania
  • – 1/2 małego jajka

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w cienkie plasterki.

Cebulkę posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z listkami tymianku, oliwą i miodem. Dodaj do mieszanki po szczypcie soli i pieprzu.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 24-25 cm. Połóż placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera, a na nim plasterki pomidorów. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 6 minut.
Wyjmij tartę i szybko rozłóż na niej pozostałe 3 plasty sera. Posyp winogronami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Podawaj od razu. Możesz polać tartę odrobiną miodu i posypać orzechami.

Smacznego!

Autorka przepisu @deliciousplace.pl