Kluski leniwe z dojrzewającym kozim serem?
Tak! Będzie pysznie i oryginalnie.
Bób gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz z łupinek.
Drobne sitko połóż na dużej misce. Kładź po kawałku twarogu i przecieraj go przez sito grzbietem łyżki. Oczyść sito, a do przetartego twarogu dodaj jajko, mąkę, sól i drobno starty kozi ser. Wymieszaj składniki i zagnieć krótko ciasto (będzie dość miękkie i klejące).
Posypując blat lub stolnicę mąką formuj z ciasta wałeczki, z których odcinaj nożem romby, tak jak tradycyjne kopytka.
Kluski leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj krótko, 1 minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedź kluski, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć obrany bób i listki szałwii. Dopraw sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Smaż 2 minuty. Do bobu wlej wodę z gotowania leniwych i zwiększ moc palnika na maksymalną. Gdy płyn się zagotuje, wrzuć kluski leniwe i gotuj na mocnym ogniu aż woda się zredukuje, a z masła utworzy się sos.
Kluski leniwe z bobem wyłóż na talerze, posyp dodatkowym kozim serem Goat Farm i opcjonalnie listkami bazylii.
Smacznego!
Przepis od zdjęcie od @deliciousplace.pl