Facebook Instagram Youtube
Inspiracja

KLUSKI LENIWE Z KOZIM SEREM I BOBEM

Kluski leniwe z dojrzewającym kozim serem?
Tak! Będzie pysznie i oryginalnie.

Składniki

  • – 80 g sera koziego półtwardego dojrzewającego Goat Farm
  • – 300 g twarogu półtłustego
  • – 120 g mąki pszennej + około 3 łyżek do podsypywania
  • – 1 jajko
  • – szczypta soli
  • – 250 g bobu
  • – 60 g masła (schłodzonego)
  • – kilkanaście listków szałwii
  • – 3 łyżki startego sera koziego półtwardego dojrzewającego w kawałku Goat Farm
  • – sól, pieprz
  • – listki bazylii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Bób gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz z łupinek.

Drobne sitko połóż na dużej misce. Kładź po kawałku twarogu i przecieraj go przez sito grzbietem łyżki. Oczyść sito, a do przetartego twarogu dodaj jajko, mąkę, sól i drobno starty kozi ser. Wymieszaj składniki i zagnieć krótko ciasto (będzie dość miękkie i klejące).

Posypując blat lub stolnicę mąką formuj z ciasta wałeczki, z których odcinaj nożem romby, tak jak tradycyjne kopytka.

Kluski leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj krótko, 1 minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedź kluski, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania.

Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć obrany bób i listki szałwii. Dopraw sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Smaż 2 minuty. Do bobu wlej wodę z gotowania leniwych i zwiększ moc palnika na maksymalną. Gdy płyn się zagotuje, wrzuć kluski leniwe i gotuj na mocnym ogniu aż woda się zredukuje, a z masła utworzy się sos.

Kluski  leniwe z bobem wyłóż na talerze, posyp dodatkowym kozim serem Goat Farm i opcjonalnie listkami bazylii.

Smacznego!

Przepis od zdjęcie od @deliciousplace.pl